جشن منحوس تاجگذاری در میان فلاکت ملت

جشن منحوس تاجگذاری در میان فلاکت ملت

نهضت‌خوانی؛ بازخوانی گزیده‌ای از کتاب نهضت امام خمینی/101

شاه به منظور جبران شکست‏ها، ناکامى‏ها و ناتوانى‏هاى خود، هر روز جشنى برپا مى‏کرد و به چراغانى و آذین‏بندى دست مى‏زد. از پایتخت تا دوردست‏ترین دهات‏ها و روستاها مردم زحمتکش و تهى‏دست را با زور سرنیزه وامى‏داشت که به جشن و چراغانى دست بزنند و یا هزینه سنگین جشن‏هاى نکبت‏بار او را بپردازند.

در آبان سال 1346 شاه مراسم تاجگذارى ترتیب داد و میلیون‏ها دلار از دسترنج مردم را صرف هزینه این مراسم کرد.

در آن شرایط که زحمتکشان ایران براى به دست آوردن کار و لقمه‏اى نان راهى دیار بیگانه مى‏شدند و در مرزهاى کشورها سرگردان مى‏ماندند، شاه میلیون‏ها دلار صرف تاج‏سازى و جشن تاجگذارى کرد و بر ناتوانى و بینوایى توده‏هاى محروم ایران افزود.

 روزنامه‏هاى ایران، با آب و تاب فراوان درباره وزن و ارزش تاج‏هایى که #شاه و #فرح قرار بود بر سر بگذارند، قلم‏فرسایى کرده، چنین نوشتند:

 پرآریل، جواهرساز معروف فرانسوى که در برابر جواهرات سلطنتى ایران شگفت‏زده و حیران مانده است تاجى از طلا و طلاى سفید ساخته است که در مرکز آن 150 قیرات زمرد گذاشته و از دو زمرد 100 قیراتى براى تزیین جلو و عقب تاج استفاده کرده است. براى تزیین سایر قسمت‏هاى تاج علیاحضرت از 499 قطعه بلریان، 36 قطعه زمرد کوچک و 105 دانه مروارید استفاده کرده است. 

و در کنار آن مى‏خوانیم:

... بسیارى از خانه‏هاى #شمیران لوله‏کشى نشده و مردم به وسیله تانکر، آب مورد نیاز خود را تأمین مى‏کنند، اما این تانکرها نرخ معینى ندارند، یکى آب را تانکرى 18 تومان، دیگرى 15 تومان و دیگرى 12 تومان مى‏فروشد...‌‏. 

قریه #دولت‏آباد، در دو کیلومترى شهر رى... تا چندى قبل آب آشامیدنى آن از قنات داخل قریه تأمین مى‏شد ولى مدتى است این قنات خشک شده است...‌‏. 

و در خود #تهران:

اهالى #خزانه_قلعه_مرغى ساکنین کوچه‏هاى 25 و 26 از نظر آب آشامیدنى در مضیقه هستند و نوشته‏اند با این‌که چند سال قبل از ما پول گرفتند که به ما آب بدهند ولى تا به حال خبرى از آب نشده است...‌‏ .

 ***

 نه دکتر داریم و نه راه به دکتر

ما ساکنین «نیکنام ده» از دهات #لواسانات، که بالغ بر سه هزار نفر مى‏باشیم از نظر نداشتن جاده اتومبیل‏رو، در مضیقه‏ایم و اگر بخواهیم مریض خود را از ده به شهر برسانیم تقریباً باید 30 کیلومتر راه پیاده طى کنیم تا به سد #فرحناز برسیم و تازه اگر آنجا ماشین گیر آمد شانس آوردیم، در غیر این صورت باز باید مقدارى راه پیاده طى کنیم تا به پل #جاجرود که بیمارمان را به طبیب برسانیم...‌‏. 

در چهار کیلومترى شهرستان #نطنز قریه‏اى وجود دارد به نام #خضر، با هزار نفر سکنه، این دهکده فاقد آب آشامیدنى و زراعتى است و همچنین طبیب و دارو ندارد. اهالى حاضرند بین خودشان پول جمع‏آورى کنند و دولت هم کمک کند تا یک حلقه چاه در این قریه حفر شود و قریه از نیستى نجات پیدا کند...‌‏. 

در این شرایط مرگبار، شاه و درباریان و دار و دسته او افتخار داشتند:

شماره گوهرهایى که در روى #تاج_پهلوى نشانده شده به شرح زیر مى‏باشد: 

3380 قطعه الماس به وزن 1144 قیراط، 

50 قطعه زمرد به وزن 199 قیراط و 2 آنه 

 دو قطعه یاقوت کبود به وزن 19 قیراط، 

 368 حبه مروارید غلطان. 

 وزن تاج از زر و گوهر و مخمل، روى هم 444 مثقال یعنى در حدود دو کیلو و هشتاد گرم مى‏باشد.

و تاج شهبانو: 

 وزن تاج با کلاه 480.900 و یک گرم مرصع به:

36 عدد زمرد

36 عدد یاقوت

105 عدد مروارید 469 

 1 عدد بلریان

 1 قطعه جواهر. ... 

تاجى که علیاحضرت فرح در روز جشن تاجگذارى بر سر خواهند گذاشت تقریباً دو کیلو وزن دارد و جواهرات آن در میان طلا و طلاى سفید کار گذاشته شده است، قیمت این تاج را به هیچ وجه نمى‏توان تخمین زد و یا حساب کرد. این تاج میلیون‏ها دلار ارزش دارد...‌‏. (نهضت امام خمینی، ج2، صص412-409)

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.