#شبهه #عدالت_صحابه #فتح_۲۹

#شبهه #عدالت_صحابه #فتح_۲۹

شبهه:

اهل تسنن قائل هستند که همه صحابه پیامبر اکرم عادل بوده اند. در این رابطه به سوره مبارکه «فتح آیه ۲۹» استناد می کنند:

«مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ ۖ تَرَاهُمْ رُکَّعًا سُجَّدًا یَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَ رِضْوَانًا...»

ترجمه: «محمّد (صلی الله علیه و آله) فرستاده خداست؛ و کسانی که با او هستند در برابر کفّار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند؛ پیوسته آنها را در حال رکوع و سجود می‌ بینی در حالی که همواره فضل خدا و رضای او را می‌ طلبند...»

آیا چنین برداشتی از این آیه صحیح می باشد؟

پاسخ نقضی(قسمت اول):

از طریق بخش های متعدد در این آیه براحتی می توان استدلال اهل تسنن را نقض نمود. به علت اختصار فقط با استفاده از قسمت «رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ» به رد استدلال آنان می پردازیم.

بر اساس دیدگاه اهل تسنن اگر آیه «۲۹ سوره فتح» دلالت بر این می کند که همه اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نسبت به یکدیگر رحماء بینهم بوده و روابط بسیار خوب و نیکویی را با هم داشتند، پس چرا بعد از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با یکدیگر به جنگ و نزاع پرداختند؟ فقط به دو نمونه از آن اشاره می نماییم:

1 «ابن تیمیه» در رابطه با رفتار صحابه نسبت به حضرت علی علیه السلام می نویسد:

«بسیارى از صحابه و تابعین بغض على را در دل داشته و او را ناسزا گفته و با او مى‌ جنگیدند».

 (منهاج السنة، ج۷، ص۱۳۸)

2 بر اساس منابع اهل تسنن، عمار در جنگ صفین توسط اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به شهادت رسید. از جمله کسانی که در قتل او دخیل بوده «ابو الغادیة» صحابی پیامبر می باشد. ابو الغادیه در این رابطه می گوید:

«شنیدم که عمار بن یاسر در مدینه به عثمان بن عفان دشنام می‌ داد. پس من او را تهدید به قتل کردم و گفتم: اگر خداوند این امکان را به من بدهد که تو را بکشم چنین خواهم کرد! پس هنگامی که روز جنگ صفین فرا رسید، عمار بن یاسر مردم را به جنگ تشویق می‌ کرد. پس گفته شد او عمار است. من شکافی را بین دو ریه و دو ساق او دیدم و به سمت وی هجوم بردم و به زانوی او ضربه‌ ای زدم. عمار بر زمین افتاد و سپس وی را به قتل رساندم».

 (الطبقات الکبری، ج۳، ص۲۴۱)

نتیجه: بر اساس نظر اهل تسنن اگر این آیه شامل همه اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شود، یا باید بگویند خداوند اشتباه کرده است (العیاذ بالله) که فرموده صحابه با یکدیگر خوب بوده اند یا اینکه باید بپذیرند این آیه مربوط به همه اصحاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نمی باشد و فقط بخشی از آنان را شامل می شود.

ادامه دارد...

مشکات هدایت
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.