دو نکته درباره یک خرابکاری سایبری*
درباره حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت و توقف فعالیت چند ساعته آن، چند نکته گفتنی است.
*1 نکته اول، اهمیت روز افزون - و واجب تر از نان شب- شبکه ملی امن و باثبات "اطلاعات و ارتباطات" است.*
هر قدر میزان وابستگی به شبکههای عاریتی بیگانه را کاهش دهیم، امنیت اطلاعاتی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی ما بیشتر خواهد شد.
حمله و خرابکاری سایبری با اهداف گوناگون، به یک رویه در حال گسترش در دنیا تبدیل شده و حتی آمریکا و برخی دولتهای اروپایی و رژیم صهیونیستی که خود بزرگ ترین راهزنان و مهاجمان سایبری در دنیا محسوب می شوند، از حملات سنگین متقابل و خسارت های حاصل از آن در امان نماندهاند.
در عین حال جنگهای سایبری، همه کشورهای آیندهنگر و هوشیار را بر آن داشته که تا میتوانند از میزان وابستگی به شبکههای ارتباطی و اطلاعاتی عاریتی بکاهند.
2 نکته دوم، درباره هدف حمله است.
برخی تحلیل کردهاند که این خرابکاری همزمان با دومین سالگرد شوک بنزینی سال 98 و شبیخون امنیتی دشمن با همین بهانه، درصدد احیای همان خاطره و همان حوادث تلخ است.
در عین حال، هدف دیگری را هم میشود احتمال داد و آن سنگاندازی در مقابل اهتمام دولت جدید برای انجام برخی اصلاحات ضروری اقتصادی است. مشکلاتی مانند مدیریت غیرهوشمند منابع ارزی یا همان ارز 4200 تومانی که سه سال است به طور ثابت اجرا میشود و به اعتبار نابسامانی، موجب هدر رفت چند صدهزار میلیارد تومان شده، بیآنکه تاثیر روشنی در مهار قیمتها بگذارد.
طبعا انجام اصلاحات ضروری مانند اصلاح ساختار بودجه، کاهش روند دور ریز منابع عمومی، ساماندهی قیمت و نظام واگذاری ارز، اصلاح نظامهای بانکی و مالیاتی و یارانهای و نظایر آن، نیازمند کار کارشناسی دقیق، اتخاذ تدابیر کارآمد و پیش بینی ساز و کار های جایگزین است.
اما ضمنا ثبات سیاسی و آرامش روانی جامعه، پیش درآمد این ضرورت است. به نظر میرسد هدف برخی شایعهسازیهای انبوه -سازمان یافته و دروغ- درباره قیمت بنزین و حذف ناگهانی ارز دولتی و... نهایتا خرابکاری سایبری و ایجاد زحمت برای مردم، سنگاندازی در برابر روند اهتمام به اصلاحات درست است.
"اصلاحات هوشمند اقتصادی"، اگر قرار باشد درست برنامه ریزی و بدون مزاحمتها پیش برود، در یک روند سه چهار ساله میتواند نسخه مرگ تحریمها را بپیچد و کشوری را که تا همین چند سال قبل، هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا بوده، به جایگاه برتر و با ثبات تر برساند.
محمد ایمانی
#روشنگری